Miti in resnica o geotermalnem ogrevanju 

 7 aprila, 2021

By  Geosonda

Mit: Toplotne črpalke z geosondo ni mogoče vgraditi v obstoječi dom


DEJSTVO: Ne drži! Geotermalna toplotna črpalka zanesljivo in varčno ogreva tudi obstoječe hiše z radiatorji.
Menjava vaše stare kotlovnice z pečjo na drva, olje, plin, peleti, je enostava. Geosonde se poveže z geotermalno toplotno črpalko, ta pa nato varčno, udobno in brezskrbno ogreva ali hladi vaš objekt.

Foto: Vaillant kotlovnica v notranjih prostorih

Mit: Namestitev geotermalne toplotne črpalke lahko traja več tednov


DEJSTVO: Čas potreben za namestitev geotermalne toplotne črpalke je kratek, sam postopek namestitve pa je razdeljen v več faz.
Pri Hemi povprečno, od začetka izvedbe do zagona sistema, traja nekaj dni..
Ko pa enkrat začnemo delati na lokaciji, smo z vrtanjem in instalacijo običajno konec v 5-10 dneh.


Mit: Za vgradnjo geosonde je potrebno veliko prostora


DEJSTVO: Ni res. Vrtina za geosondo je široka 15 cm, je pa res, da za je za vrtanje potreben večji stroj širine cca 3 m.
Prostor primeren za vrtanje geosonde je lahko zelenica, dvorišče ipd. Stroj za vrtanje in vgradnjo geosond je na gosenicah, zato je zelo okreten, skoraj primerjivo z osebnim vozilom.

Foto: Mesto vrtine geosonde

Mit: Geotermalno ogrevanje ne deluje v hladnem podnebju


DEJSTVO: Geotermalna toplotna črpalka nima težav z delovanjem v hladnem podnebju - če je le-te pravilno dimenzionirana in zasnovana.
To je zato, ker je temperatura pod zemljo skozi celo konstanta in se ne spreminja. Ta stalna temperatura zemlje je višja od povprečne zimske temperature in nižja od povprečne poletne temperature. Geotermalni sistem deluje podobno kot hladilnik in toploto premika z enega kraja na drugega, da hladi oziroma ogreva.

Toplotne črpalke z geosondo so dokazano najučinkovitejši sistemi med vsemi sistemi, ki obstajajo na trgu.

Foto: Geosonda je primerna tudi za zelo mrzla podnebja

Mit: Geotermalna energija je predraga in nedostopna


DEJSTVO: Geotermalna energija je bila nekoč razkošje le za najbogatejše, zdaj pa je dostopna praktično vsem.
Tradicionalno je bila vgradnja geosonde drag in zapleten postopek. Lastniki objektov so se morali posebej dogovoriti za pogodbene izvajalce in monterje, sami so morali ugotoviti kako potekajo postopki za izdajo dovoljenj in plačila.

Pri Geosondi imamo ekipo, ki vam pomagajo oz. v vašem imeni poskrbijo za pridobitev dokumentacije, kreditiranja in pridobitev subvencije.
Nikoli ni bilo boljših pogojev za dostop do vseh finančnih spodbud za obnovljive vire energije. Preko Eko sklada lahko trenutno naročnik prejme tudi do 5.000,00€ subvencije!


Mit: Z pomočjo geotermalnega sistema z geosonodo lahko samo ogrevate ne pa tudi hladite


DEJSTVO: Ne drži. Z toplotno črpalko je poletnem času možno objektu tudi hladiti tako pasivno kot aktivno. 

Foto: Udobje hlajenja in gretja

Mit: Geotermalne toplotne črpalke zahtevajo preveč vzdrževanja in se ves čas kvarijo


DEJSTVO: Geotermalni sistem je zasnovan tako, da zahteva čim manj vzdrževanja.

Za razliko od običajne zračne črpalke, kot so kondenzatorji, so vsi deli geotermalnega sistema pod zemljo ali v zaprtih prostorih in dobro zaščiteni pred zunanjimi vplivi. Konvencionalna zračna črpalka pogosto trpi zaradi sezonskih vremenskih vplivov in je bolj verjetno, da bo potrebno strokovno vzdrževanje in popravilo.


Mit: Moj objekt leži na kamniti površini, zato ne morem namestiti sistema z geosondo


DEJSTVO: Ne drži. Običajno je lažje vrtati v kompaktne kamenine kot so npr. dolomit ker ni potrebe po cevljenju vrtine med vrtanjem zaradi kompaktnosti kamenine.

Foto: Med vrtanje nove geosonde

Mit: Geotermalno ogreva vaš dom samo na 15°C


DEJSTVO: Ne drži. S pomočjo kompresije hlapov lahko z Geosondo dosežete tudi do 65 stopinj . S temi temperaturami lahko ogrevate prostore in sanitarno vodo.


Mit: Geotermalne toplotne črpalke lahko absorbirajo vso toploto iz zemeljske notranjosti


DEJSTVO: Odkrili vam bomo skrivnost. Geotermalne toplotne črpalke dejansko pridobivajo toploto iz sončne toplote, ki je shranjena v zemeljski skorji, manj pa iz notranjosti Zemlje. Tehnično gledano so tako imenovane geotermalne toplotne črpalke napačno poimenovane, ker ne uporabljajo geotermalne energije v tradicionalnem smislu.

Pravzaprav vir toplote, iz katerega jo črpajo, v končni fazi izvira iz sončne energije, ki je usmerjena navzdol na zemeljsko površino in shranjena pod linijo zmrzal.
Čeprav se namestitev geotermalnih zemeljskih zank nekaj sto metrov v zemljo morda zdi veliko na človeških merilnih lestvicah, to ni nič v primerjavi z dejanskim polmerom zemlje in planetarnimi merilnimi lestvicami. Lahko rečemo, da vaša geotermalna toplotna črpalka ne bo absorbirala nič toplote iz zemeljske notranjosti, še manj pa da je bo zmanjkalo. Mogoče, ko ugasne sonce…ampak takrat se bomo ubadali z drugimi problemi. Strokovnjaki pravijo, da imamo do takrat še nekih 5 milijard let.


Mit: Namestitev geotermalnih toplotnih črpalk škoduje zemlji oz. uporablja fracking


DEJSTVO: Če že, geotermalno ogrevanje preprečuje škododeljno vrtanje, ki ga ponavadi izvajajo ob črpanju nafte ali zemeljskih plinov. Fracking ali hidravlično lomljenje je invaziven in okolju neodgovoren postopek vrtanja, ki se uporablja za pridobivanje težko dostopnega zemeljskega plina ali nafte izpod površine s pomočjo kemikalij in uničevanjem podtalnice ter bakterij.

Z odmikom od tovrstnih fosilnih goriv lahko pomagate preprečiti uničevanje zemlje in podtalne vode. Geotermalne vrtine ne kontaminirajo zemlje saj je v vrtino vstavljen zaprt sistem.

Video (zakaj je Fracking slab):

Mit: Geotermalna energija deluje na elektriko, zato je ni mogoče obnoviti


DEJSTVO: Geotermalne toplotne črpalke res uporabljajo elektriko, vendar to ne pomeni, da so škodljive za okolje. Dejansko je geotermalna toplotna črpalka imenovana za "najbolj energetsko učinkovito, okolju čisto in stroškovno nizek sistem za ogrevanje in hlajenje stavb."

Težko je, če ne celo nemogoče, popolnoma zmanjšati svoj ogljični odtis; vsekakor pa ga je mogoče znatno zmanjšati.

Na primer, morda ne boste mogli popolnoma ustaviti vožnje, vendar bi še vedno zmanjševali emisije ogljika tako, da bi vozili električno ali hibridno vozilo namesto običajnega avtomobila na plin. Podobno lahko geotermalne toplotne črpalke še vedno proizvajajo majhen ogljični odtis, vendar je še vedno veliko manjši od ogljičnega odtisa, ki nastane pri kurjenju velikih količin fosilnih goriv v vašem domu vsako leto.

Geotermalno ogrevanje in hlajenje ustvarja 75% do 85% manj emisij ogljikovega dioksida kot plin in olje.

Možno je tudi popolnoma ogljično nevtralizirati ogrevanje in hlajenje doma, tako da svojo geotermalno toplotno črpalko povežete z obnovljivim virom električne energije, kot je sončna ali vetrna energija, ki se proizvaja na mestu.

Foto: Spremljajte porabo elektrike preko mobilne aplikacije

>