Pogosta vprašanja glede Geotermalnega ogrevanja 

 30 novembra, 2020

By  Geosonda

Kako deluje geotermalna toplotna črpalka?

Geotermalna toplotna črpalka preprosto premika toplotno energijo iz enega mesta v drugega. Geotermalna toplotna črpalka deluje podobno kot hladilnik. Z uporabo hladiva geotermalna toplotna črpalka odstrani energijo shranjeno v zemlji ali zemeljski podzemni vodi ter jo prenese na ogrevalni sistem v hiši.

Kako se toplota prenaša iz zemlje v hišo?

Zemlja ima sposobnost sprejemanja in shranjevanja energije (sončne energije ter energije, ki je shranjena v nižjih plasteh zemlje; 99% zemlje je toplejše kot 1000 stopinj celzija). Da bi lahko to shranjeno geotermalno energijo uporabili, je potrebno v zemljo vgraditi cevi oziroma geosondo, po katerih se pretaka tekoči medij (mešanica vode in glikola). Ta toploto prenese v toplotni izmenjevalnik oziroma na hladilni medij vgrajen v toplotni črpalki, ki pa energijo transformira in jo prenese na ogrevalni sistem. V poletnem času je proces obrnjen in sistem prenaša toploto iz vašega doma nazaj v zemljo.

Ali potrebujem za hlajenje svojo geosondo?

Ne, ena geosonda oziroma en sistem se uporablja tako za ogrevanje, kakor tudi za hlajenje. Proces hlajenja sproži mehanizem znotraj toplotne črpalke, če so podane zahteve za hlajenje objekta.

Zakaj sistemu geosonda pravijo tudi zaprt geotermalni sistem?

Sistemu geosonda nekateri pravijo tudi zaprti sistem, ker toplotna črpalka toplotni izmenjevalec – geosondo uporablja kot neprekinjeno zanko v kateri kroži mešanica vode in protizmrzovalne tekočine.

Ali lahko ogrevam s toplotno črpalko z geosondo tudi sanitarno vodo?

Seveda, s toplotno črpalko in uporabo geotermalne energije je možno učinkovito ogrevati prav tako sanitarno vodo.

Ali gre pri sistemih z geosondo za preverjen sistem ogrevanja in hlajenja?

Po svetu je na različnih koncih od leta 1900 vgrajenih več milijonov ogrevalnih sistemov z uporabo geotermalne energije. Uporaba geotermalne energije v svetu in pri nas stalno narašča.

V čem se razlikuje geotermalni sistem s toplotno črpalko od konvencionalnega sistema ogrevanja?

Geotermalni sistem uporablja energijo sonca, ki je shranjena v zemlji, za ogrevanje in hlajenje domov in zgradb. Značilno je, da se električna energija uporablja samo za ventilator, kompresor in črpalko. Torej, za razliko od konvencionalnih sistemov, geotermalni sistemi ne uporabljajo fosilnih goriv za ustvarjanje toplote – toploto preprosto prenesejo v zemljo ali iz nje.

Kako učinkovit je geotermalni sistem?

Geotermalni sistem je do petkrat bolj učinkovit kot najučinkovitejši konvencionalni sistemi. Geotermalni sistem ne uporablja fosilnih goriv za proizvodnjo toplote, ampak zagotavlja od 3 do 7 enot toplotne energije za vsako enoto energije vložene za delovanje sistema.

Kakšen vpliv ima uporaba geotermalne energije na okolje?

Ker geotermalni sistemi delujejo z naravo in ne proti njej, zmanjšujejo nevarnost kislega dežja, onesnaževanja zraka in učinka tople grede. Prav tako je tekočina, ki kroži v geosondi, okolju prijazna.

Ali geotermalni sistem potrebuje veliko vzdrževanja?

Ne, v bistvu so geotermalni sistemi praktično brez vzdrževanja. Če je sistem pravilno inštaliran, bo vgrajena geosonda zdržala več generacij. Druga polovica sistema – toplotna črpalka (kompresor, obtočne črpalke, elektronika) – pa je nameščena v zaprtih prostorih, zaščitena pred hudimi vremenskimi pogoji. Običajno periodično čiščenje filtra ter skrb za pravilni PH ogrevalne vode je edino zahtevno opravilo.

Katere so glavne komponente geotermalnega sistema z geosondo?


Glavne komponente geotermalnega ogrevalnega sistema so: toplotna črpalka, geosonda in tekočnina za geosonde.

>