Splošne informacije 

 28 novembra, 2020

By  Geosonda

KAKO DELUJE SISTEM OGREVANJA Z GEOTERMALNO ENERGIJO?


Temperature na prostem se močno razlikujejo skozi celo leto, medtem ko so temperature pod zemljo precej konstantne. Zemlja absorbira in shrani približno 47% sončne energije. Rezultat sončnega obsevanja je, da je temperatura zemlje v globini od dveh metrov naprej bolj ali manj konstantna in stabilna. Geotermalni sistem izkorišča to shranjeno sončno energijo in energijo zemlje in s tem zagotavlja najbolj energetsko učinkovit sistem ogrevanja in hlajenja. Namesto da ustvarja toploto kot to počne naprimer peč na fosilna goriva, geotermalni sistem prenaša sončno energijo in energijo zemlje v hišo skozi vrsto cevi, ki so vgrajene v zemljo. V hiši vgrajena toplotna črpalka pretvori to zbrano energijo in jo odda na radiatorski ali talni sistem ogrevanja v zimskem času, da zagotavlja udobno, konstantno notranjo temperaturo. V poletnem času pa se ta proces obrne. Tako ogrevalni sistem odstranjuje toploto in vlago iz prostora ter jo preko vrste cevi po enaki poti vrača nazaj v zemljo.

POMEMBNA KOMPONENTA OGREVALNEGA SISTEMA JE GEOSONDA


Geosonda je srce geotermalne energije. Vgradnja geosonde vam bo prinesla veliko prihrankov in udobja. Pred samo vgradnjo se je potrebno posvetovati z nami glede primernosti vgradnje geosonde za vaš primer in izdatnosti zemljine na vaši parceli ter potrebne globine geosond. Ker je sistem toplotne črpalke izredno učinkovit, bi namestitev sistema ogrevanja toplotne črpalke z vgradnjo geosonde lahko primerjali, kot da bi dobili 80% popusta na energijo za ogrevanje vašega doma za celo življenje.


OGREVANJE IN HLAJENJE

       
V ogrevalnem načinu tekočina kroži skozi sistem cevi vgrajenih v zemljo do toplotne črpalke. Naprava to toploto stisne in prenaša v ogrevalni sistem preko radiatorskega ali talnega ogrevanja. V načinu hlajenja, je proces preprosto obrnjen. Ker je zemlja veliko hladnejša kot temperatura zraka poleti, geotermalni sistem to toploto odstrani iz objekta ter jo odlaga v zemljo. Tekočina v geosondi se poleti s procesom kroženja ohlaja in se ohlajena uporablja za hlajenje vašega doma.


PREDNOSTI IN KORISTI OB UPORABI GEOTERMALNE ENERGIJE


Investicija v geotermalni sistem vam ponuja več kot le ogrevanje vašega doma pozimi in hlajenje vašega doma poleti. Če se zgrozite, ko vam nekdo omeni težave in probleme z vzdrževanjem ogrevalnega sistema, ali pa bi mogoče samo radi varčevali pri mesečnih izdatkih (kdo pa ne bi?!), je geotermalni sistem popolna rešitev za vas.
Geotermalni ogrevalni sistem za svoje delovanje ne uporablja fosilnih goriv, ampak zelo malo količino električne energije. Po podatkih Ministrstva za okolje in prostor slovenska gospodinjstva z uporabo fosilnih goriv za ogrevanje objektov in sanitarne vode prispevajo bistven del emisij ogljikovega dioksida (CO2) in onesnažujejo zrak v Sloveniji. Z vgradnjo sodobnega geotermalnega sistema s toplotno črpalko ob zamenjavi ogrevalnega sistema s fosilnimi gorivi, bi delež zmanjšanja toplogrednih plinov, ki so posledica zamenjave, lahko primerjali s posaditvijo 600 dreves. S takim ravnanjem poskrbimo ne samo za svoje udobje in lastne prihranke, pač pa tudi za okolje v katerem živimo.


VARNO IN UDOBNO


Ker sistem ne uporablja fosilnih goriv za delovanje, tudi ni potrebe po postavitvi in uporabi dimnika. Tako ni prav nobene nevarnosti za eksplozijo ali zastrupitev z ogljikovim dioksidom, zaradi česar je geotermalni sistem najvarnejša izbira za vašo družino.


PRIHRANJENI IZDATKI


Vsa strokovna javnost ter tudi vedno več posameznikov priznava, da so geotermalni sistemi najbolj energetsko učinkoviti sistemi ogrevanja in hlajenja, ki so na voljo danes. Prihranki se ustvarjajo s tem, ko brezplačno energijo, ki je shranjena pod zemeljskim površjem preoblikujemo in uporabljamo za ogrevanje in hlajenje.


OKOLJU PRIJAZNO


Geotermalni sistemi dejansko pozitivno vplivajo na naše okolje, saj ne uporabljajo fosilnih goriv za svoje delovanje in porabijo zelo majhno količino električne energije, ki jo je možno proizvesti s pomočjo PV panelov montiranih na lastni strehi. Z vgradnjo takšnih sistemov povečujemo naša prizadevanja in zmanjšujemo onesnaževanje in proizvodnjo toplogrednih plinov, ki negativno vplivajo na naše vsakdanje okolje.


ŽIVLJENJE BREZ HRUPA


Glavni elementi geotermalnega ogrevalnega sistema so geosonda, ki je vgrajena v zemlji in notranja tiha enota toplotne črpalke. Sistem nima zunanje enote, ki je hrupna in bi motila vas ali vašega soseda.


MANJ VZDRŽEVANJA IN SERVISA


Z geotermalnim sistemom učinkovito ogrevamo in po potrebi hladimo objekt ter pripravljamo toplo sanitarno vodo. Ker je toplotna črpalka inštalirana znotraj doma, nanjo ne morejo vplivati spremenljivi vremenski pojavi in ostale nevšečnosti, ki bi lahko privedle do mehanskih okvar.


DALJŠA PRIČAKOVANA ŽIVLJENJSKA DOBA


Proizvajalec cevi za geosondo podeljuje 50 letno garancijo, čeprav so pozitivne izkušnje z uporabo geosond precej daljše od obdobja garancije. Glede na pretekle pozitivne izkušnje milijonov uporabnikov po vsem svetu lahko pričakujete, da vam bo vaš geotermalni sistem služil več desetletij.


PRILAGODLJIVOST


Ogrevalni sistem z uporabo geotermalne energije je primeren tako za novogradnje ali obstoječe objekte, kakor tudi za večje poslovne objekte ter stanovanjske soseske.

>